хотел Феникс чепеларе

Семеен хотел Феникс

Вашата приятна почивка

хотел Феникс чепеларе

Обслужване на високо ниво

хотел Феникс чепеларе

Настроение за цялото семейство

Маршрути и пътеки

Хотел Феникс ви предлага следните възможности за еднодневни преходи и турове, организирани от сертифицирани туристически водачи ⃰

Вкусове от Родопите

Маршрутът включва:

10.00 ч.Тръгване от хотел „Феникс“
11.00 ч. Пристигане в центъра на с. Смилян. Посещение на Етнографска сбирка „Смилянски фасул и родопски терлици“ – (беседа и участие в Паното от фасул, с което селото ще кандидатства за вписване в книгата на рекордите „Гинес“).
12.00 ч. Дегустация на жълти сирена(6 вида) и беседа, произведени по швейцарски технологии в мандра „Родопа милк“ – Смилян
13.30. Отпътуване за с. Могилица – разглеждане на късно-феодално имение „Агушеви конаци“, архитектурен паметник от национално значение.
15.00 Посещение на пещера „Ухловица“, благоустроен достъп. Денивелацията от шосето до входа на пещерата е около 100 м, а от входа до най-ниската точка на пещерата – 35 м. Целогодишна температура в пещерата – 8 – 12 градуса по Целзий. Независимо от температурите на открито, връхната дреха е препоръчителна вътре в пещерата.

Приключения в Родопите

Маршрутът включва:

10.00 ч.Тръгване от хотел „Феникс“
11.00 ч. Пристигане при отправна точка за туристически маршрут Гарга дере: 500 м преход по планинска пътека до входа на водна пещера Голубовица“-2, оборудване с екипировка и влизане в пещерата, преминаване през полу-сифон с гумени лодки и около 300 м. преход срещу течението на подземната река, преминаваща през пещерата.Излизане от пещерата и спускане по алпийски тролей : въжена линия с дължина 120 метра, на височина 20 м. над р. Есенска.
14.30 ч. – обяд пикник при място за пикник „Каменотрошачката“ на брега на р. Арда (салата, скара, безалкохолно, бира)
16.00 ч. Придвижване до подход за тракийска и антична крепост „Калето“ при Проходна Пещера – с. Кошница: разглеждане на крепостта с беседа и алпийска люлка от свода на Проходна пещера.

При изворите на река Арда

Маршрутът включва:

09.30 ч.Тръгване от хотел „Феникс“
11.00 ч. Придвижване с. Арда –мах. Билянска; пешеходен преход от мах. Билянска до изворите на р. Арда през пъстри планински поляни и сенчеста букова гора; преход до комплекс „Дядова ряка“
14.00 ч. обяд в комплекс „Дядова ряка“( пъстърва с билки във фолио, печени картофи, зеленчуци на каменна плоча и клин(родопска баница с ориз, яйца и сирене, безалкохолна напитка)
16.00 ч. – Разглеждане на късно-феодално имение „Агушеви конаци“, архитектурен паметник от национално значение.

За рибите и млякото

Маршрутът включва:

09.30 ч.Тръгване от хотел „Феникс“
11.00 Придвижване с. Арда –мах. Билянска; пешеходен преход от мах. Билянска до изворите на р. Арда през пъстри планински поляни и сенчеста букова гора; преход до комплекс „Дядова ряка“
14.00 ч. обяд в комплекс „Дядова ряка“( пъстърва с билки във фолио, печени картофи, зеленчуци на каменна плоча и клин(родопска баница с ориз, яйца и сирене, безалкохолна напитка)
16.30 Придвижване до Комплекс „Млечен дом“ – с. Смилян – дегустация на млечен крем със сладко от горски плодове и възможност за пазаруване местно произведени продукти в магазина за еко-продукти на комплекса).

В царството на родопския крем

Маршрутът включва:

09.00 ч.Тръгване от хотел „Феникс“
10.30. с. Сивино – с. Сивино – посещение на ЗМ Ливадите – първото регистрирано находище на ендемитното растение, срещащо се само в Родопите – вековното дърво „Големият бук“ – изкачване на връх Ком – посещение на възстановен параклис „Св. Пророк Илия“ на върха.
12.30 ч. Обяд на вр. Ком с домашно приготвени родопски специалитети (клин, пататник с месо, домашен кус-кус, айрян, овче кисело мляко с домашно сладко)
14.30 Връщане в с. Сивино – пазаруване на домашно произведени продукти.
15.30 ч. с. Смилян. Посещение на Етнографска сбирка „Смилянски фасул и родопски терлици“ – (беседа и участие в Паното от фасул, с което селото ще кандидатства за вписване в книгата на рекордите „Гинес“).

Джип – сафари „До границата и обратно“

Маршрутът включва:

10.00 ч.Тръгване от хотел „Феникс“
11.00 ч. Комплекс „Смолена“ – тръгване с джип за м. „Белмьота“ край границата с Р Гърция.
12.00 ч. Обяд в местност „Белмето“- 1700 м. н. в. ; време за снимки и бране на билки и гъби.
15.00 – отпътуване за комплекс „Смолена“ – с. Смилян

По стъпките на песента „Торгнал е Тодьо на гурбет да иде“

Маршрутът включва:

10.00 ч. – 10.30 ч. Придвижване от хотел „Феникс“ през Роженски поляни до с. Момчиловци
10.30 с. Момчиловци: Разглеждане на музейна сбирка с картинна галерия в центъра на селото.
11.30: Пешеходен преход до Кърджалийски камък (по маршрута на едноименната песен „Торнал е Тодьо…“) – обяд с родопски специалитети при параклис „ Св. Св. Петър и Павел“ , един от 25-те параклиса опасващи селото
14.30 ч. Връщане в с. Момчиловци и отпътуване

Eкопътека „Невястата“

Екопътека “Невястата” е с дължина 900 м. Минава се през живописни кътчета – странни изсечени скали, потънали в здравец, мъх и папрати, обгърнати от аромата на смола.Пътеката е удобна, широка и плавна, на места е подсигурена с дървени парапети. Разполага с 3 панорамни площадки с изглед към град Смолян , детска площадка, 3 беседки с маси , където може да похапнете и да се насладите на прохладата на вековна смърчова гора.. Предлага отлични условия за любителите на силни усещания – изкуствена стена за катерене с височина 10.5 и ширина 6 метра с различни по трудност маршрути, Viaferrata (железен път) с два маршрута, маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100 метра и денивелация от 30 метра.

Екопътека „Каньона на водопадите“ край град Смолян

Хотел „Феникс“ – гр. Смолян – пешеходен преход по еко-пътека „Каньона на водопадите“ 3 ч. – гр. Смолян. – посещение на архитектурен комплекс „Алибеев конак“, кв. Райково– Хотел „Феникс“

За да стигнете до екопътека “Каньонът на водопадите”, от гр.Смолян трябва да хванете пътя за с.Мугла. Стигнете ли до изоставена автобаза, хващате отбивката в дясно и след около стотина метра стигате до малко заведение, където може да се оставят колите. Пътеката е много добре маркирана и е изградена по продължението на каньона в резерват “Сосковчето”. Самото начало на пътеката започва от стар римски мост. Екопътеката се вие през гората, като дървени мостчета я прехвърлят, ту отляво, ту отдясно на Еленска река. По пътеката може да се видят около 46 водопада, като по-значителни и големи са 5 от тях. Най-големият – водопадът Орфей – е с пад на водата от 68м. На няколко места са обособени места за почивка, а също така има изградени няколко панорамни площадки. Пътеката прави кръг и се връща в изходната си точка, така че не е необходимо да се връщате по същия път. Изминава се за около 4 часа, спокойно ходене.

След прехода до екопътекатасе върнете вград Смолян, за да разгледате един от образците на предвъзрожденската архитектура в града – „Алибееви конаци“ в кв. Горно Райково. Построен през ХVІІІ-ХІХ в. В централната част на Родопите това е най-старият цялостно запазен конак – административно-стопанска и жилищна аристократична сграда на управници в Османската империя. Представителен обект за родопска предвъзрожденска архитектура, предназначена за нуждите и отговаряща на вкусовете на местни управници от българомохамедански произход. Алибеевите конаци в Райково са недвижима културна ценност с национално значение от 1964 г. Реставрирани са през 70-те години на миналия век. През 2013 г завърши последната реставрация на сградата и тя отново е отворена за посещения с предварителна заявка в ТИЦ – Смолян.

Посещение на „Момчилова крепост”

Хотел „Феникс“ – с. Градът – Момчилова крепост – обяд в ресторант Момчилова крепост в с. Градът – гр. Смолян (Регионален исторически музей/Планетариум/ свободно време) – хотел „Феникс“⃰ При проявен интерес, екипът на хотел Феникс е на разположение за организиране на подробно описаните туристически преходи и други такива, и конкретизиране на съответната цена в зависимост от числеността на групата.